Foredraget beskriver tilblivelsen af en af Spaniens smukkeste bygninger fra Middelalderen og den tidsperiode, kirken var en del af.
I Barcelonas storhedstid i 1300-tallet blev byen en magtfaktor i Middelhavetsområdet på linje med bystater som Genova og Venedig.
1300-tallet er kulminationen på en periode med ekspansion, rigdom og kulturrel opblomstring, der starter under den catalanske konge Jaume I.
Ekspansionen i Middelhavet betød at enorme rigdomme kom til den catalanske hovedstad og disse rigdomme kunne bruges til opførelsen af en række usædvanlige arkitektoniske værker. Havets Katedral er juvelen i kronen - en ekstraordinær arkitektonisk bedrift, der stadig i dag kan beundres i Barcelonas Borne-kvarter, ikke langt fra Ramblaen, som de fleste besøger på deres ferie.
Dette foredraget foretager en rejse tilbage til Barcelonas storhedstid og fortæller historie om, hvordan Barcelona i løbet af 1200- og 1300-tallet ekspanderer voldsomt, og tilraner sig store rigdomme. Foredraget giver overblik over Barcelonas historie fra middelalderens storhedstid under kongerne Jaume I og Pere III til i dag.
Foredraget fortæller historien om, hvordan gotikken kommer til Europa, og gør kirkerne både større, breddere og lysere.
Foruden Havets Katedral vil der være fokus på andre af Barcelonas gotiske kirker, den lokale helgeninde Santa Eulalia og hendes betydning for Santa María del Mar og La Seu-Katedralen, angrebene på jødekvarteret, men også et kik på nutiden og kirker som Antoni Gaudís La Sagrada Familia.